Gyakori kérdések

Mit tartalmaz egy nyílászáró (ajtó, ablak) ára?
Komplett tokszerkezetet, üveggel, működtető vasalattal és kilinccsel. Az ablak vagy ajtó ára nem tartalmazza a kiszállítást, beépítést, helyreállítási költséget, külső-belső párkányokat, takaróléceket, redőnyt, szúnyoghálót, reluxát, stb. a kiegészítőket minden esetben külön igény szerint számoljuk ki.

Az ablak és ajtó cseréjét a lakásfelújítás melyik fázisában kell elvégezni?
A nyílászáró bontásos cseréje esetén az új ablak és ajtó beépítését legkésőbb a festés, glettelés, burkolás előtt érdemes elvégezni. Bontás nélküli nyílászáró csere és panellakások esetén a sorrendnek nincs jelentősége.

Mennyi idő alatt készül el a munka (nyílászáró csere)?
Fontos kérdés! A megrendeléstől számított gyártási idő minden nyílászáró termékünknél más (5-6 hét között), amit az adott ajtó, ablak részletes ismertetőjénél talál meg. Az ajtó, ablak megérkezését követően időpont egyeztetés történik, és a legközelebbi mindkét fél által jóváhagyott időpontban a végezzük el az ajtó, ablak beépítését. A nyílászáró beépítés időtartama a munka mennyiségétől és a rendelt kiegészítőktől is függ, komplett lakás, családi ház esetén 1-2 nap. Egy ablak, ajtó esetén átlagosan 3-4 óra.

Mire kell számítanom nyílászáró csere kivitelezésekor?
Többnyire reggel, forgalom függvényében 8-9 között kollégáink megérkeznek a helyszínre. Ezután az új ablak és ajtó elemek valamint a szerszámok a munkaterületre kerülnek. Megkezdődik a régi nyílászáró elemek bontása majd az új ablak, ajtó beépítése. Ezt követi az ablak, ajtó szigetelése, majd párkányok, takarólécek szerelése, végül a redőny, szúnyogháló, reluxa kerül a helyére. Végül az ajtó, ablak finombeállítása, illetve az átadás-átvétel.

Hogyan készüljek a nyílászáró beépítésre?
A helységekben, ahol nyílászáró csere lesz, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót letakarni illetve a nyílászáró előtti részeket kiüríteni, hogy hozzáférhetőek legyenek. A kollégák megérkezése előtt olyan ablak vagy ajtó előtt, ahol nehézkes a parkolás, érdemes gondoskodni megfelelő parkolóhelyről!

Mit jelent az ablak bontás nélküli cseréje?
Az ablak bontás nélküli cseréje esetén (tokba építés) az arra alkalmas régi ablak, ajtó (erkély) régi tokjába építjük bele az új nyílászáró elemet. Az új és a régi ablak közötti hézagot szigeteljük, majd ezt követően műanyag takaróléccel a szigetelő réteget kívül belül eltakarjuk. Ennél a beépítési módszernél utólagos kőművesmunka nem szükséges, jóval, kisebb kosszal, felfordulással jár, mint a nyílászáró bontás - beépítéses cseréje. Hátránya, hogy ennél a beépítési módszernél pár cm-rel kisebb üvegfelületet kapunk! Szükséges-e kőművesmunka? Az ablak, ajtó (erkély) bontás nélküli (tokba építés) cseréje és a panel épületek esetén kőművesmunka nem keletkezik. Néhány kivételtől eltekintve minden egyéb esetben szükséges, amit a kiváló szakértelemmel rendelkező kollégáink elvégeznek
 

Mit számít, hány légkamrás a szerkezet?
Attól függ, hogy egy nyílászáró szerkezet hány légkamrás, hogy az elválasztandó teret hány légréteggel választja el szerkezeten belül (ez az érték a profil jellemzője A légkamra fontos, hiszen minél magasabb légkamra számú egy szerkezet, annál jobban hő- és hangszigetel, illetve annál jobb a statikája. Az öt légkamrás szerkezetek K(U)=1,1 és 1,4 között vannak. Hétkamrás szerkezetünk tok-szárny kombinációban K(U)=1,0 -es értéket produkál.

Mi a beépítési mélység?
A beépítési mélység a nyílászáró profil jellemzője, tulajdonképpen az ajtó, ablak profil vastagságát jelenti. Többnyire a légkamrák számával egyenes arányban nő. Az öt légkamrás 70mm, a hét kamrás 80mm beépítési mélységgel rendelkeznek. A beépítési mélység növelésével párhuzamosan javul az ablak és ajtó statikája, hő és hang szigetelése.
 

Műanyag ablak előnyei:
A fa és az alumínium nyílászárókkal szemben igen sok előnye van a műanyag ablakoknak. Hogy mik is az előnyei: festeni nem kell (köztudott, hogy fa ablaknál első pár év után újra kell festeni), sokall kedvezőbb, - olcsó ablak - kedvezőbb az ára, ráadásként igen széles színskálából tudunk választani. Emellett a műanyag ablak egyik igen általános előnye az, hogy rendkívül ár hatékony. A műanyag ablak alacsonyabb ára esetleg megtévesztető lehet. De az olcsó ablak ár nem azt jelenti, hogy netán alacsonyabb minőségű lenne, vagy esetleg kevesebbet tudna nyújtani, mint az egyéb anyagból készült ablakok, az alacsony, azaz olcsó ablak árnak egyszerűen az az oka, hogy sokkal nagyobb tételben folyik a gyártása, mint pl. a fa ablaknak.
Az egyik igen fontos előnye a műanyag ablakoknak a hőszigetelő képessége. Az ablakok hőszigetelését az ablakok - K értékben szokták megadni. A K érték mai műanyag ablakok estén 0,7 s 1,4 K között mozog. Minél kisebb ez az érték, annál jobb az ablak hőszigetelése. Azonos árkategóriában fellelhető, különböző anyagból készült, ablakok között a műanyag ablakok hőszigetelő képessége  jelentősen nagyobb fokú. Természetesen a fűtési költségeink csökkenését tapasztaljuk a jó hőszigetelésnek köszönhetően. Így a műanyag ablakunk ára többszörös megtérülést eredményez számunkra.
Ezen felül a műanyag ablakok egy másik előnye, a hangszigetelő képesség. Az utca zaj, átlagosan kb 30-40 dB. A műanyag ablak hangszigetelése pedig 33dB. Így ha Ön egy csak egy átlagos hangszigetelő képességekkel rendelkező műanyag ablakot vásárol, már akkor is egy elég magas hangszigetelő műanyag nyílászárója lesz. A hangszigetelés tovább növelhető, egészen 48dB-ig. Amennyiben Önnek nagyon fontos, hogy magas hangszigetelő nyílászárója legyen, akkor a műanyag ablak a legjobb választás.